Vi skal satse på en kombination af f2f og det digitale

Synes du også, at virkeligheden var meget bedre, da vi kunne mødes f2f? Det var den nok også på mange måder, men måske var alting heller ikke helt perfekt den gang. Hvis vi benytter coronatiden til at udvikle det digitale på nye og innovative måder, så kan vi, når det bliver muligt, kombinere f2f og det digitale og få et mere fleksibilitet, mere effektivitet og måske også mindre stress.

Er der ting ved lockdown du nyder? Passer det dig egentlig fint ikke at skulle ud blandt masser af mennesker hver dag? Kan du bedre koncentrere dig, når du er hjemme? Eller kan du ikke undvære at have mennesker omkring dig og savner du samværet med kollegerne? Måske kan vores erfaringer fra lockdown hjælpe os til et mere fleksibelt liv, der i højere grad tilgodeser vores individuelle behov?

Der er en tendens til, at vi glorificerer det, vi har gjort f2f tidligere og går tilbage til det så snart, der bliver mulighed for det ..... uden at tænke over, at det måske heller ikke var optimalt. Jeg tror, at der er tre årsager til det.

  • Dels tror vi, at det vi gjorde over night for at kunne undervise, mødes, afholde events, er det, der er muligt og vi ser ikke de mange andre muligheder for at digitalisere på andre og måske mere hensigtsmæssige måder.
  • Dels overser vi de fordele, der er for en lang række mennesker i at kunne være hjemme, tage ting i eget tempo mv. - selvom der selfølgelig for mange mennesker er flere ulemper end fordele.
  • Og så er der selvfølgelig også den psykologiske effekt - vi vil SÅ gerne tilbage til "den gamle verden" uden restriktioner og alt det digitale bliver for os et billede på det, vi gerne vil væk fra.

Til gengæld får vi masser af erfaringer med at mødes, undervise, lære og færdes online. Og hvis vi er heldige, får vi samtidig øjnene op for, at vi sparer både tid og penge, når vi kan deltage i alt ved blot at gå ind til vores computer.

Men det er ikke et enten eller ... vi skal i stedet satse på en kombination af det digitale og f2f. Der er områder, hvor det digitale er bedst og noget, hvor f2f er bedst - og ofte er det forskelligt fra person det person, hvad vi trives med og hvornår vi er mest effektive. Formår vi at kombinere det digitale og f2f på en måde, der er fleksibel for den enkelte, er vi længere efter Corona end vi var inden.